Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a STRABAG Építőipari Zrt. 2019. október 22-én kezdte meg a Budapest XVIII. kerület Ipacsfa utcában az egykori Cséry-telep részét képező Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló telek teljes kármentesítését.

Az előzetes környezetvédelmi vizsgálatok eredményeként kiadott hatósági kötelezésnek megfelelően – a Cséry-telepre épült - az egykor aszfaltkeverő üzemnek helyet adó Ipacsfa utca 14. szám alatti telek határán belül – határvonalat végig követve – résfalas lezárás készül a talajszinthez képest 9 -12 méter mélységig. A résfallal érintett területek talajcseréje során a résfal és a telekhatár közötti 7-14 m szélességű sávban a vállalkozó kitermeli és a mostani 2,2-4,6 m vastagságú szennyezett, salakos feltöltés helyett tiszta talaj kerül a helyére.

A talajvíz védelme érdekében a kármentesítési munkálatok részeként a teljes területet lefedő (zöldfelületekre is) csapadékvíz elvezető rendszer, illetve talajvízfigyelő monitoring kút rendszer létesül, amely figyelemmel kíséri az esetleges további szennyező anyagok bemosódását a talajvízbe. A résfalas körbehatárolás pedig meggátolja a talajvíz további kiáramlását a telekingatlanról.   

A kármentesítés és a projekt során érintett növényzetet (fák, zöldterületek) a munkálatokat követően – a helyi szabályozás szerinti 35% mértékű zöldfelületi mutatót is meghaladóan – újratelepítjük, ez által összesen – a telekingatlant körbehatároló véderdősávval együtt - több mint 13 500 m2 zöldfelületet hozunk létre.

A kármentesítési és kivitelezési munkálatokból fakadóan a környező utakon ideiglenesen megnövekedett teherforgalomra kell számítani, amely miatt a környéken élők türelmét és megértését kérjük.

Az átmeneti forgalom növekedés kizárólag az Ipacsfa utca – Közdűlő út – Besence utca-t érinti, Méta utcai kihajtással.  Az elszállítás során érintett Budapest XVIII. kerület Méta utca-Besence utca kereszteződésében a Fővárosi Önkormányzat beruházása keretében előzetesen lámpás kereszteződés valósult meg a kármentesítési és kivitelezési munkálatokból fakadó forgalom szabályozására, segítve a helyi lakosok és az átmenő forgalom akadálytalan és biztonságos közlekedését a kivitelezési időszakra is.

A projekt keretében a jelenleg használaton kívüli telken egy úgynevezett Logisztikai és Szolgáltató Központ létesül, amelynek egyik elsődleges célja a dél-pesti kerületek hulladékgyűjtésből adódó forgalomterhelésének és a hulladékbegyűjtő járművek - az általuk megtett távolság csökkenésével - károsanyag kibocsátásának jelentős mérséklése, ezzel is hozzájárulva Budapest Főváros környezetvédelmi erőfeszítéseihez.

A dél-pesti régióban a közszolgáltatás keretében begyűjtött települési szilárd (kommunális) hulladékot a begyűjtést végző kukásautók jelenleg közvetlenül a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe, vagy a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba szállítják. A begyűjtött hulladék ártalmatlanító helyre való szállítása Budapest közútjainak terhelésével jár.

A Központ részét képező hulladékátrakó-állomás éves szinten 110 000 tonna kommunális hulladék tömörítését teszi lehetővé egy teljesen zárt, bűz-, és pormentes technológiával, alacsony zajkibocsátás mellett.  Egy tömörített hulladékot szállító gépjármű ennek eredményeként közel két hulladékgyűjtő jármű rakományát tudja környezetkímélőbb és a fővárosi közúthálózatot részben tehermentesítő módon a hulladékártalmatlanítás helyszínére eljuttatni.

A Központ részeként létesülő átrakóállomással így csökken a hulladék begyűjtését és szállítását végző célgépek szállítási ideje és a szállítási út távolsága, amelynek eredményeként az FKF a dél-pesti térségben végzett lakossági hulladékbegyűjtést kevesebb kukásautóval és gyorsabban tudja elvégezni, ezáltal a járművek károsanyag kibocsájtása mellett a kerületek belső forgalomterhelése is csökken.

A Központ részeként gépjavító műhely, gépkocsi-, és konténer mosó, mérleg és szociális épület is létesül.

A környező kerületek lakosságának jobb kiszolgálását biztosítja a projekt keretében megvalósuló újabb korszerű 1900 m2 alapterületű hulladékudvar. A szakképzett személyzet által működtetett zárt hulladékátvevő helyen a háztartásokban keletkező veszélyes, illetve speciális kezelést igénylő, valamint újrahasznosítható hulladékok átvétele történik.

A kerületben ugyanezen projekt keretében 2015-ben nyitotta meg kapuit a Főváros egyik Szemléletformáló és

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.