2013.12.02. /

Aki ide belép, szemtanúja lehet a kenyér születésének (is) a dagasztástól, a kelesztésen át a készre sütésig. És ha nem sietős a dolga, egy kávéra is leülhet a sarokban  elhelyezett asztalkához. Mi is itt kérdeztük Vajda Józsefet a kis pékség történetéről.

image

„Jó bornak nem kell cégér” – találó mondás a Pékműhely esetében, hiszen az utcán sétálva szinte észrevétlen a kis pékség, mégis egymásnak adják a kilincset a vásárlók. Belépve megértjük, miért: a kinti nyirkos hideget kellemes meleg, friss kenyér- és vajas péksüteményillat váltja fel, barátságos fények és hangulatos tégla – fa belső tér.

A pultra kézzel festett madár- és virágmotívumok vizuális élményt adnak. Kedves a kiszolgálás is, az eladó lánynak van ideje és pár kedves szava minden vevőhöz, miközben az üzlet másik felében egy másik hölgy éppen a kenyereket veti be a kemencébe.

image

Hogy választottad ezt az utat?

Három éve jött az ötlet, hogy pékséget szeretnék, úgy, hogy eredetileg szociológus vagyok, aztán az építőiparban dolgoztam, tehát a pékszakmához nem volt közöm. Először elkezdtem péket keresni, aki majd a pékségemben dolgozik, de senkit sem találtam, aki az elvárásaimnak megfelelt volna. Így hát elkezdtem péknek tanulni – külföldön. Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban gyűjtöttem ismereteket és tapasztalatokat.

Milyen a jó kenyér?

Az a jó kenyér, amit önmagában – minden nélkül – élmény enni. A kenyér készítésénél a legfontosabb, hogy hogyan készül. Nemcsak a liszten múlik a minősége. Ettől függetlenül mi arra is nagy gondot fordítunk, hogy milyen lisztet használunk. Magyarországon elég magas, 25-30 dkg az egy főre jutó napi gabonafogyasztás, ezért is nagyon fontos az asztalunkra kerülő kenyér vagy más péktermék minősége. A liszt hamutartalma – amely az ásványi anyag tartalmát mutatja meg – is fontos: minél nagyobb a hamutartalom, annál jobb a kenyér élettani hatása. Finomlisztet mi nem is használunk a kenyérhez.

image

Honnan veszitek a lisztet?

Egy békéscsabai biomalomtól és az érdi Elvira Malomból.

Mennyi idő alatt készül el egy kenyér itt, a Pékműhelyben, szemben egy átlagos pékséggel?

Nálunk másfél nap alatt, míg egy adalékszerekkel dolgozó pékségben két óra alatt össze tudnak hozni egy kenyeret. Csak az utóbbinál jobb nem tudni, mit tartalmaz… Mi hároméves kovászt használunk, folyamatosan etetjük, gondozzuk.

Milyen kenyereket és pékárukat készítetek?

Állandó kínálatunkban a világos-, a rozs- és a 100%-os rozskenyér szerepel. A kenyér nálunk „csak” lisztből, vízből, kovászból – esetleg élesztőből – és sóból készül. Vannak persze különböző kenyérspecialitásaink, amelyek zöldségekkel, magvakkal, fűszerekkel, olívaolajjal készülnek. Ilyenek például a burgonyás, a fehérboros-diós-mazsolás, a gyömbéres-sörös, a szárított paradicsomos-rozmaringos vagy az aludttejes-túrós kenyerek, hogy csak néhányat soroljak.

A honlapunkon látható a teljes lista, illetve a facebookon lehet követni a napi kínálatot. Kínálatunkban szerepel még vajas kifli, rongyos kifli, tejes zsemle – ahogy nagyanyáink sütötték –, fahéjas és kakaós csiga, sajtos pogácsa, túrós és almás táska és még más finomságok. A péksüteményekhez is kizárólag vajat és tejet használunk.

image

A "rongyos kifli"

Mit gondolsz a hidrogénezett növényi zsírokról?

Az, hogy nem természetesek. Nekünk alapelvünk a természetesség, a teljes élet, amihez az is hozzátartozik, mit megeszünk. A honlapcímünkben is benne van: Natúr Péktermékek. Ez azt jelenti, hogy termékeinkhez nem teszünk adalékszereket, azok csak természetes összetevőket tartalmaznak. A szomorú helyzet az, hogy a pékeknek a hagyományos kenyérsütést már nem tanítják, csak az adalékszerek használatával való sütést.

Ahogy elnézem az árakat, elég barátságosak.

Igen, az áraink felveszik a versenyt bármelyik, áruházláncokban is elérhető pékség termékeivel.

Vannak „zöld szempontok” a pékség működésében?

A hozzávalókat környékbeli termelőktől szerezzük be, még a felhasznált zöldségeket, gyümölcsöket is. Azonban ennél is fontosabb a Fák könyve. Van egy vásárlói könyvünk, amelybe egy bizonyos vásárlási összeg felett belepecsételünk. Ahány pecsét van a könyvben, annyi fát elültetünk abban az évben. Idén körülbelül kétszázat.

Hová kerülnek a fák?

Előnyben részesítjük a vidéki településeket, persze fogadókészségtől is függ, hogy kit választunk. Ebben az évben Bicskén szaporodik a faállomány. Az esemény alatt a település búbos kemencéjében fogunk sütni az érdeklődőknek. Részleteket a FB-oldalunkra is feltöltjük majd, érdemes figyelni.

Kép: Pékműhely

Authors: Tudatos Vásárló

Forrás

A Budapest rovat további hírei

Kapu Tibor űrutazása nemcsak történelmi jelentőségű, hanem komoly gazdasági potenciált is rejt. Az Európai Űrügynökség és a NASA jelentései szerint az űripari befektetések többszörösen...
A hétvégén történt hardvermeghibásodás következtében számos elektronikus közigazgatási szolgáltatás fennakadásokkal működött. Az eset a kormányablakos ügyfélkiszolgálás során használt rendszereket...
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán; csütörtök reggelig 10 897 káreseményről érkezett bejelentés az ország területéről – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi...
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán; csütörtök reggelig 10 897 káreseményről érkezett bejelentés az ország területéről – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi...
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán; csütörtök reggelig 10 897 káreseményről érkezett bejelentés az ország területéről – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi...
A legforgalmasabb nyári kezdésen van túl a magyar légiforgalmi irányítás, júniusban mintegy 3 százalékkal élénkebb forgalmat mértek Magyarország légterében, mint tavaly ugyanebben az időszakban, ami...
A hétfő délután átvonult vihar az ország több pontján jelentős károkat okozott a vasúti infrastruktúrában, az érintett vasútvonalak többségén már menetrend szerint indult a vonatforgalom kedd...
Már Villány térségében is kimutatták a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegséget, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fokozott odafigyelésre és védekezésre figyelmezteti a...
A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány újra meghirdette nagy sikerű Tehetséggondozó Programját, amely egyedülálló lehetőséget kínál a médiaszakma iránt érdeklődő fiataloknak. A program...
A MÁV-csoport díjmentesen biztosít vizet utasainak a forgalmas állomásokon a hőhullám tetőzésekor, a legforróbbnak ígérkező napon, csütörtökön – közölte a vasúttársaság az MTI-vel.

A címlapról

Kapu Tibor űrutazása nemcsak történelmi jelentőségű, hanem komoly...
A hétvégén történt hardvermeghibásodás következtében számos...
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán;...
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán;...
A legforgalmasabb nyári kezdésen van túl a magyar légiforgalmi...
A hétfő délután átvonult vihar az ország több pontján jelentős...

Könyvajánló

Egyszer volt, hol nem volt egy szakácskönyv, ami a főzést és a gluténmentes ételeket is megszeretteti a gyerekekkel - egy hiánypótló kötet jelent meg az idei Egészség világnapján, április 7-én!
Tudtad, hogy mik voltak az ókori turisták legkedveltebb úti céljai? Hogy melyik reformátor tiltotta be a korcsolyázást? Hogy miért takarták le fél szemüket a lovagok? Hogy melyik római nevezte a filozófiát „görög zagyvaléknak”? Hogy kik voltak az ókori világ legnagyobb műkincsrablói? Hogy miért nem korbácsolták meg a rómaiak Pál apostolt Jeruzsálemben? Hogy hol vetettek be a középkorban biológiai fegyvert, és mi lett ennek a következménye? Hogy kit neveztek a középkorban...
Efraim Zuroff történész, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjét sokan az „utolsó nacivadászként” emlegetik, mióta 2002-ben meghirdette az „Utolsó Esély Akciót” (Operation Last Chance) a még életben maradt, de soha felelősségre nem volt náci háborús bűnösök felkutatására.
Ne azzal foglalkozz, hogy mások mit mondtak rólad, milyen teszt eredményeket értél el eddig, vagy mit gondolsz magadról! Benned akkora egyéni tehetség van, ami meg tudja változtatni a világot!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A hazai telekommunikációs szolgáltatók, mint a Yettel és a Telekom, újabb inflációkövető díjemeléseket jelentettek be, amelyek április 1-jétől lépnek életbe. A Telekom például 3,7%-os emelést hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal által közölt éves fogyasztói árindex alapján.
Ha te is keresed a kiutat az alkoholos estékből és a fáradt, kedvetlen, érzelemmentes másnapokból, fusd át velem ezt a kilábalási tervet, hátha találsz inspirálót!
Komoly politikai vita folyik az 2014 évi választási harcról. A szakértelmiség nehezményezi, hogy a választási harc során a különböző politikai pártok nem vonzó gazdasági elképzeléseik ismertetésével, hanem egymás hibáinak feltárásával próbálnak szavazókat szerezni.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Miért gondolod, hogy egyedül vagy? Abortuszra készülsz? Úgy érzed, hogy senki nem tud segíteni? Ne engedd, hogy a félelem döntsön helyetted! Vár a megoldás! Vár a segítség!
A Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület pályázatot hirdet 10 civil szervezet számára kedvezményes spot / reklám film elkészítésére.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.